PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
459 articole 1 2 3 4 ..... 10111213141516 17 18 19 INAINTE ›
Auto-actualizarea - sau secretul din spatele unei vieţi împlinite Auto-actualizarea - sau secretul din spatele unei vieţi împlinite

"Ceea ce un om poate fi, el trebuie să fie", spunea psihologul american Abraham Maslow - autorul faimoasei Piramide a Nevoilor Umane, în anii `50. Munca lui a revoluţionat domeniul şi a marcat începutul psihoterapiilor umaniste. Ce făceau umaniştii? Studiau oamenii normali, sănătoşi psihic şi căutau să înţeleagă mai bine ce funcţionează bine la ei. Într-o vreme în care psihologia era obsedată cu nevroze, complexe şi disfuncţii, pionierii umanismului căutau să valorifice ceea ce poate fi valorificat.

continuare
Efectele divorţului părinţilor asupra copiilor Efectele divorţului părinţilor asupra copiilor

Divorţul părinţilor poate fi o sursă de traumă pentru copii. Reducerea contactelor cu părintele necustodial, tensiunea şi ranchiuna dintre părinţi, scăderea standardelor de viaţă, recăsătorirea unuia sau a ambilor părinţi, relaţia cu părintele vitreg, pot fi o serie de surse de stres pentru copii.

continuare
Practica mindfulness si beneficiile ei Practica mindfulness si beneficiile ei

Ce este mindfulness? Mindfulness este definită ca fiind "atenţia neutră acordată emoţiilor, gândurilor şi senzaţiilor care apar în momentul prezent". Prin acest gen de atenţie nonelaborativă, echidistantă şi centrată în prezent, fiecare gând, sentiment ori senzaţie sunt observate şi acceptate exact aşa cum sunt.

continuare
Bunicii - liant între şcoală şi familie Bunicii - liant  între şcoală şi familie

Chiar dacă se află la două generaţii distanţă fată de copii, de cele mai multe ori bunicii, prin simpla lor prezenţă în viata nepoţilor, are foarte multe beneficii. În majoritatea cazurilor, bunicii au privilegiul de a avea mult mai mult timp liber pentru a petrece cu nepoţii. Timp calitativ, în care aceştia simt iubirea necondiţionată a bunicilor, beneficiază de rabdarea acestora şi vasta lor experienţă de viaţă redată, de cele mai multe ori, pe un ton de poveste nemuritoare.

continuare
Doliul şi dizabilitatea motorie

Literatura de specialitate recunoaşte importanţa doliului în cadrul procesului de adaptare la pierderi. Deşi dizabilitatea conduce inevitabil la doliu, s-a scris relativ puţin despre doliul provocat de pierderile survenite din cauza dizabilităţii (Webb, 1992) .

continuare
Jocul terapeutic - Instrument valoros în ameliorarea tulburărilor emoţionale la copii Jocul terapeutic - Instrument valoros în ameliorarea tulburărilor emoţionale la copii

Jocul terapeutic reprezintă o modalitate de intervenţie ce poate fi folosită cu succes atât de către psihologi/psihoterapeuţi, cât şi de către cadrele didactice, atât în scopul corectării unor tulburari emoţionale de intensitate mica sau medie, cât şi pentru prevenirea apariţiei acestora.

continuare
Rezolvarea conflictului interior Rezolvarea conflictului interior

Conflictul interior poate apărea la oricine, în diverse situaţii, fiind de obicei în strânsă legătură cu întrebarea: "Am facut bine sau nu?" sau "Care sunt gândurile care, în situaţia dată, îmi ofera un oarecare confort psihic?" De cele mai multe ori, oamenii nu sunt conştienţi de întreg procesul de "auto-justificare", ci doar de rezultatele acestuia.

continuare
Terapia ocupatională ca o metodă de îmbunătăţire a autonomiei personale

Terapia ocupaţională reprezintă un capitol important al recuperării neuromotorii, scopul său fiind creşterea autonomiei personale. A.O.T.A (American Occupational Therapy Association) defineşte terapia ocupaţională astfel: forma de tratament care foloseşte acţiuni şi metode specifice pentru a dezvolta, ameliora sau reface capacitatea de a desfăşura activităţile necesare vieţii individului şi de a compensa disfuncţia.

continuare
Impactul deficientei motorii severe asupra calitatii vietii

Pentru majoritatea oamenilor calitatea vieţii persoanelor cu deficienţe este necunoscută. Acest lucru o arată şi miturile prezentate mai jos. Datorită faptului că aceasta este mai puţin cunoscută, persoanele cu deficienţe sunt văzute ca făcând parte dintr-o altă categorie.

continuare
Modalităţi de stimulare vizuală şi tactilă a copiilor cu deficienţe de vedere Modalităţi de stimulare vizuală şi tactilă a copiilor cu deficienţe de vedere

Deficienţele de vedere sunt incluse în cadrul deficienţelor senzoriale. Prin consecinţele asupra vieţii psihice şi sociale a individului, această categorie de deficienţe are o puternică influenţă asupra calităţii şi specificităţii relaţiilor pe care persoana deficientă le stabileşte cu factorii din mediu

continuare
Cum sa ne (re)construim increderea in noi insine Cum sa ne (re)construim increderea in noi insine

Societatea in care traim favorizeaza persoanele luptatoare si castigatoare. Lumea actuala ne pune in fata unor dificultati sporite iar cand ne lipseste increderea in noi, putem deveni coplesiti de greutati care ne depasesc, sa nu gasim solutii pentru a scapa de probleme.

continuare
Cele mai noi descoperiri în tratamentul atacurilor de panică

În timp ce multe persoane simt cum inima "tropăie" după ce urcă scările, mult mai puţini interpretează creşterea bătăilor inimii drept un semn că un atac de cord este iminent. Aceştia din urmă sunt cei vulnerabili la atacurile de panică. Modelul cognitiv al atacurilor de panică, sugerează că ele au loc deoarece anumite senzaţii corporale sunt greşit interpretate ca fiind o catastrofă.

continuare
Psihoterapia Pozitivă - capacităţi, conflicte şi principii Psihoterapia Pozitivă - capacităţi, conflicte şi principii

Psihoterapia Pozitivă este recunoscută la nivel mondial de Consiliul Mondial de Psihoterapie, cât şi de Asociaţia Europeană de Psihoterapie ca metodă de terapie. A fost dezvoltată de Prof. Nossrat Peseschkian şi colaboratorii săi începând cu anul 1968 şi a fost introdusă în mai mult de 70 de ţări până acum. Sediul central se află în Wiesbaden, Germania.

continuare
Provocari si obiective la inceput de an Provocari si obiective la inceput de an

Inceputul unui nou an poate trezi diverse sentimente si atitudini legate de trecutul si viitorul nostru. Este acel moment in care cei mai multi dintre noi vor fi sedusi de promisiunea unui an mai bun, in care ne facem lista cu obiective si stabilim ce schimbari vrem sa facem la noi insine.

continuare
Cum sa faci fata unui coleg dificil? Cum sa faci fata unui coleg dificil?

Persoane dificile intalnim peste tot, inclusiv la locul de munca. Cat de greu este pentru cineva sa colaboreze cu o persoana dificila depinde de respectul de sine, increderea in sine, curajul profesional si specificul culturii organizatioanale din care face parte.

continuare
Noi tendinţe în educarea copiilor Noi tendinţe în educarea copiilor

În ultimii ani am putut observa o schimbare a teoriilor din spatele procesului de creştere a copiilor. Astfel, s-a trecut treptat de la modelul comportamental bazat pe recompense şi pedepse, time-out, la modelul bazat pe ataşament, care pune accentul pe a-i oferi copilului afecţiune, înţelegere, sprijin, time-in, altfel spus, pe relaţii armonioase.

continuare
Cum sa raspundeti insultelor unui adolescent? Sfaturi pentru parinti Cum sa raspundeti insultelor unui adolescent? Sfaturi pentru parinti

Nu de putine ori, insultele fac parte din dinamica parinte-adolescent, ceea ce creeaza acestora din urma sentimete de neputinta si exasperare. Pentru a face ca acest ciclu de furie si explozie sa inceteze, parintii trebuie sa faca si ei schimbarile necesare. [b] Va prezentam cateva sfaturi pentru a raspunde la insultele unui adolescent:

continuare
Sentimente neplacute in prag de sarbatori? Sentimente neplacute in prag de sarbatori?

Sarbatorile nu sunt intotdeauna vesele si luminoase! Chiar daca ar trebui sa fie un prilej de bucurie sarbatorit impreuna cu familia si prietenii, acestea pot provoca sentimente de depresie, singuratate si disperare.

continuare
Sportul si imaginea de sine Sportul si imaginea de sine

Dezvoltarea unor abilitati fizice si trairea anumitor experiente in domeniul sportiv pot conduce la dezvoltarea unor sentimente de eficacitate personala si autonomie, acestea fiind asociate cu o stima de sine inalta. Perceptia pozitiva in ceea ce priveste fizicul este un factor important care sta la baza perceptiilor mai generale despre sine, mai ales in timpul copilariei si adolescentei.

continuare
Succesul in cariera si stima de sine Succesul in cariera si stima de sine

Conform unui studiu realizat pe un esantion de 12000 de persoane, s-a constat ca exista o puternica corelatie intre stima de sine si succesul obtinut in cariera. Persoanele care au obtinut un scor mare la chestionarele de stima de sine au avut mai devreme succes in cariera, si-au urmat studiile in invatamantul superior si au avansat profesional la o varsta mai tanara.

continuare
Hipnoza si avantajele ei

Hipnoza este un subiect destul de controversat. Sunt tot felul de idei si pareri despre ceea ce inseamna fenomenul de hipnoza si cum se realizeaza aceasta. De fapt, hipnoza nu este un fenomen supranatural, ci este o stare modificata de constiinta, asemanatoare cu relaxarea.

continuare
12 motive pentru care amanam programarea la psiholog 12 motive pentru care amanam programarea la psiholog

In cei 15 ani de experienta ca psihoterapeut am ajuns la concluzia ca oamenii, in ciuda suferintelor indurate, au o mare rezerva in a se adresa unui psiholog. Unii pot substitui psihologul cu ghicitoarea (vrajitoarea) sau pot alege calea medicamentoasa, desi se stie ca nici o durere a sufletului nu trece cu medicamente.

continuare
Conflictele psihice de durată pot produce îmbolnăviri organice ireversibile Conflictele psihice de durată pot produce îmbolnăviri organice ireversibile

Una dintre ariile centrale ale acestui articol este relaţia de interdependenţă dintre minte şi corp. Această direcţie ne aduce mai aproape de situaţia în care se poate oferi tratament psihoterapeutic unor pacienţi cu boli fiziologice diverse ca, de exemplu, ulcer duodenal, colită ulceroasă, astm bronşic, neurodermită, hipertensiune idiopatică, artrită reumatoidă şi tireotoxicoză.

continuare
Intervenţia terapeutică la pacienţii cu tulburare de personalitate paranoidă

Ce e cert e că paranoia este (până azi) greu de definit. În International Statistical Classification of Diseases ediţia a VIII-a (ICD8, 1968) paranoia este descrisă ca fiind o condiţie extrem de rară, în timp ce în ICD 9, e considerată doar "simplu" rară. În DSM I (1952) se foloseşte termenul de "stare paranoidă" şi e asemănată cu parafrenia.

continuare
Relaţia defictară dintre părinte şi copil - Enurezisul şi alte perturbări psihologice Relaţia defictară dintre părinte şi copil - Enurezisul şi alte perturbări psihologice

Factorii psihologici în enurezis sunt diverşi iar cel mai important aspect legat de această diversitate este reprezentat de modul în care părinţii gestionează relaţia cu copilul. Maniera educaţională rigidă sau perturbată a părinţilor poate genera tensiune, traumă şi conflicte mai mult decât evenimentele în sine.

continuare
459 articole 1 2 3 4 ..... 10111213141516 17 18 19 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp