PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
459 articole 1 2 3 4 ..... 910111213141516 17 18 19 INAINTE ›
Schimbarea in psihoterapie Schimbarea in psihoterapie

De multe ori se intampla ca cei din jurul nostru sa ne spuna ca vor sa ne schimbam: "Trebuie sa te schimbi!", "Trebuie sa fii dragut cu oamenii!", "Trebuie sa faci lucrurile sa fie perfecte! " ...

continuare
Tulburarea opozitionist sfidatoare: beneficiile unei abordari paradoxale

Atunci cand cererile sale erau refuzate, se intampla ca Ionut sa aiba, destul de frecvent, episoade de pierdere a controlului asupra furiei sale. In aceste episoade, uneori spargea obiecte in casa sau rupea carti. Cand s-a intamplat sa urineze pe aparatul de aer conditionat de pe terasa vecinilor, parintii au venit cu el la psihoterapeut.

continuare
Supraprotectia versus neglijarea parentala Supraprotectia versus neglijarea parentala

Iata doua subiecte pe marginea carora s-au scris foarte multe in ultima perioada. Orice adult responsabil care devine parinte la un moment dat, isi doreste pentru copilul sau tot ce este mai bun, si face eforturi pe masura in acest sens. Urmareste indeaproape nevoile copilului, acordandu-i atentia cuvenita, asigurandu-i cele necesare vietii cotidiene.

continuare
Alegerea psihoterapeutului potrivit - o problemă complicată? Alegerea psihoterapeutului potrivit - o problemă complicată?

Alegerea psihoterapeutului potrivit, pare a fi o sarcină foarte grea, uneori aproape imposibilă. Cei mai mulţi, atunci când, în sfârşit, după săptămâni, luni sau ani de zile se hotărăsc să vină într-un cabinet psihologic, apelează la cunoştinţe, pentru a li se recomanda un bun psihoterapeut.

continuare
Reducerea dorintei si excitatiei sexuale: Exista o "Viagra pentru femei"? Reducerea dorintei si excitatiei sexuale: Exista o

Tulburarea prin dorinta sexuala hipoactiva a capatat din 2013 o noua denumire in cazul femeilor: tulburare a interesului si excitarii sexuale. Conform noului DSM5, reducerea semnificativa a interesului sexual feminin si a excitarii sexuale e caracterizata prin cel putin trei din urmatoarele simptome

continuare
Recăderile şi menţinerea schimbării Recăderile şi menţinerea schimbării

Virginia Satir a văzut schimbarea ca producându-se în cinci stadii: status quo-ul este menţinut până când un element străin pătrunde în sistem, creând haos, care este rezolvat printr-o nouă integrare sau o revenire la status quo. Dacă noua integrare este menţinută devine noul status quo. Astfel, ea a descris recăderea sau recidiva ca o revenire la status quo.

continuare
Tu ce temperament ai? Tu ce temperament ai?

Potrivit neurobiologului Helen Fisher, există patru tipuri de persoanalitate ce îşi au sursa într-o activitate mai mare în rândul a doi hormoni sexuali (testosteron şi estrogen) şi a doi neurotransmitatori (serotonina şi dopamina). Astfel, ea a identificat patru tipologii: exploratorii, constructorii, negociatorii şi directorii.

continuare
Limbaje de iubire ale copiilor Limbaje de iubire ale copiilor

Cu siguranţă majoritatea părinţilor îşi iubesc copiii. Iubirea este fundamentul unei copilării lipsite de griji, copilul urmând să devină la maturitate un adult generos, responsabil şi iubitor. Însă cu toate că părinţii îşi iubesc copiii, de multe ori, aceştia nu se simt iubiţi şi de aici şi relaţiile tensionate la adolescenţă între părinţi şi copii care pot continua pe parcursul întregii vieţi sau apariţia unor probleme emoţionale la copii sau adolescenţi.

continuare
Cum să dezvoltăm inteligenţa emoţională la copii? Cum să dezvoltăm inteligenţa emoţională la copii?

Copiii învaţă de timpuriu, prin exemplul părinţilor vocabularul emoţiilor, modul de manifestare al acestora, asocierea dintre emoţii şi situaţiile de viaţă, cât şi modalităţi de reacţie la emoţiile celorlalţi. Psihologii au cercetat importanţa acestui aspect, numit inteligenţă emoţională, pentru creşterea calităţii vieţii la maturitate.

continuare
Mai multă stimă de sine cu ajutorul hipnozei

Hipnoza lucrează cu subconştientul, pentru a schimba acele tipare şi obiceiuri mentale şi emoţionale care nu îţi mai sunt de folos. Lucrând direct cu subconştientul tău poţi face reale şi drastice schimbări "” pe care nu le-ai putea obţine folosind doar mintea conştientă, sau "puterea voinţei".

continuare
Cum ne formăm în copilărie convingerile despre noi şi despre alţii Cum ne formăm în copilărie convingerile despre noi şi despre alţii

Eric Berne, celebru psihiatru şi psihoterapeut, întemeietorul "Analizei tranzacţionale" a descoperit că fiecare om îşi scrie în copilărie, sub puternica influenţă a părinţilor scenariul de viaţă care îi va guverna cursul general al vieţii. El hotărăşte dacă va fi un învingător sau un învins, o persoană realizată sau un alcoolic condamnat; unora scenariul de viaţă le cere să aibă dezamăgiri repetate în dragoste

continuare
Psihologia - stiinta care te invata sa te ajuti Psihologia - stiinta care te invata sa te ajuti

Psihologia isi propune in primul rand sa te ajute sa fii propriul tau terapeut odata ce, prin intermediul psihologului obtii instrumentele necesare realizarii acestui lucru. Daca beneficiezi de un ajutor din partea unui specialist bine pregatit, astazi tulburarile mentale si emotionale ca si: depresia, anxietatea, atacurile de panica, dependentele, problemele de alimentatie, comportamentul obsesiv-compulsiv, dificultatile sexuale

continuare
Cum sa te autodisciplinezi Cum sa te autodisciplinezi

Disciplina nu înseamnă frustrarea gratificărilor imediate ci folosirea inteligentă a acestora - ca mijloc, nu ca scop în sine. Mănânci prăjitura preferată DUPĂ ce ai începlinit sarcina propusă - nu înainte, nu în timpul activităţii.

continuare
Insomnia - ce este si cum o poti trata Insomnia - ce este si cum o poti trata

Somnul joacă un rol esenţial în dezvoltarea organismului uman (şi nu numai) şi în menţinerea în parametri optimi a acestuia. În timpul somnului, majoritatea sistemelor (imun, nervos, osos, muscular) funcţionează în mod anabolic, proces metabolic ce stă la baza "construcţiei" ţesuturilor şi organelor.

continuare
Ce nevoi au copiii? Rolul părinţilor în satisfacerea acestor nevoi Ce nevoi au copiii? Rolul părinţilor în satisfacerea acestor nevoi

Atunci când întrebăm părinţii ce nevoie are copilul lor, mulţi părinţi răspund: are nevoie de hrană, de atenţie, are nevoie ca ambii părinţi să fie lângă el, are are nevoie de disciplină. A înţelege care sunt nevoile copiilor şi a ne ocupa de satisfacerea acestora înseamnă nu numai o responabilitate a părinţilor

continuare
Hipnoza pentru tratamentul durerilor Hipnoza pentru tratamentul durerilor

Hipnoterapia este recomandată în tratamentul durerii cronice. În acest articol, vom explora felul în care hipnoza poate produce efecte de anestezie şi analgezie pentru a vă permite fie să reduceţi substanţial medicaţia analgezică, fie pentru a o elimina.

continuare
33 mijloace de a marca puncte in ochii unei femei 33 mijloace de a marca puncte in ochii unei femei

Exista multe feluri prin care barbatul poate marca puncte fara a trebui sa faca cine stie ce efort. Este doar o problema de redirectionare a energiei si a atentiei pe care oricum le consuma. Cei mai multi barbat cunosc deja multe din aceste lucruri, dar nu-si bat capul cu ele fiindca nu realizeaza cat de importante sunt pentru femei gesturile marunte

continuare
Fobia sociala - un model de terapie cognitiv comportamentala Fobia sociala - un model de terapie cognitiv comportamentala

Fobia socială se caracterizează prin anxietate şi evitarea situaţiilor sociale, este o frică de a face, spune ceva care ar putea fi jenant sau ruşions. Importantă este frica de a fi evaluat negativ iar anticiparea acestei evaluări negative este exagerată.

continuare
Hipnoza pentru slăbit - când şi cum funcţionează? Hipnoza pentru slăbit - când şi cum funcţionează?

Cum funcţionează programele tradiţionale de slăbit? Majoritatea lor se bazează pe restricţii şi tind să controleze numărul de calorii consumate într-o zi. Mass-media adeseori încearcă să prezinte slăbitul ca pe o simplă formulă matematică. Însă toţi cei care au încercat vreodată să slăbească ştiu că este vorba despre mult mai mult decât atât...

continuare
Terapia de grup este solutia pe care o cauti de mult Terapia de grup este solutia pe care o cauti de mult

Oricine se confrunta cu o tulburare psihologica poate avea de castigat imbunatatindu-si raporturile cu ceilalti. Terapia de grup contribuie la imbunatatirea relatiilor si a comunicarii interpersonale, te ajuta sa experimentezi noi relatii, te invata sa iti exprimi onest si direct sentimentele.

continuare
Măsuri terapeutice de creştere a rezistenţei la durere Măsuri terapeutice de creştere a rezistenţei la durere

Durerea poate varia ca intensitate, iar modul în care o controlăm depinde de fiecare. Unii se îngroapă în medicamente, alcool, droguri pentru a face faţă durerii. Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii o consideră ca fiind o "experienţă senzorială şi emoţională dezagreabilă, asociată unei leziuni tisulare, prezente sau potenţiale şi descrisă în termenii acelei leziuni".

continuare
Dependenţa de calculator Dependenţa de calculator

Termenul de dependenţă de calculator se referă la dependenţa de un computer, nu doar de calculatorul personal, ci şi de jocurile video şi de internet şi poartă mai multe denumiri: cyberaddiction, cyberholism, netaddiction, netaholism, pathological internet use.

continuare
Cum se practică "mindfulness"? Cum se practică

În acest articol am pregătit o listă cu indicaţii - nicidecum un set de instrucţiuni fixe, rigide pentru practicarea Mindfulness. Înainte de a începe, stabileşte cât timp ai de gând să îţi aloci. Dacă nu ai niciun fel de experienţă cu stările de tip meditativ, 10 minute poate fi un punct de plecare.

continuare
Starea de flux si benefiiciile ei pentru sănătateata mintală Starea de flux si benefiiciile ei pentru sănătateata mintală

Ştiai că pe lumea asta există destui oameni care chiar trăiesc vieţi împlinite, făcând ceea ce le place zi de zi? Una dintre cheile fericirii tale pe acest pământ stă în capacitatea de a accesa o stare perfect normală şi naturală a corpului şi minţii tale - numită şi starea de flux.

continuare
Ce nu stiai despre hipnoza Ce nu stiai despre hipnoza

Ştiaţi că...hipnoza nu este o putere miraculoasă sau o forţă mistică? Ea este o capacitate perfect normală şi naturală a minţii noastre şi corpului nostru - la fel cum sunt somnul şi starea de veghe.

continuare
459 articole 1 2 3 4 ..... 910111213141516 17 18 19 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp